Home 奇趣熱話 【經典零食回顧】90後必定食過十大零食 部分已消失成童年回憶!

【經典零食回顧】90後必定食過十大零食 部分已消失成童年回憶!

1017

小息總是會衝向小食部買這些零食,便宜又好吃。最近,大家都紛紛說廚師腸破產,世界未日來了,也似是代表一個時代的終結。以下盤點十大90後必定食過零食,有些已漸漸消失了……

四方果啫喱

相信唔少人有訂飯都有食過,每逢星期五都會有一盒四方果啫喱。有唔同口味可以揀,除了用羹匙仔同用飲管食外,一定係開一邊角不停咁啜嚟食,直接食得!無奈生產商考慮健康緣故,在4年將色素過多的四方果啫喱停產。

奇趣杯

上層係雪糕,下層係玩具。但最深刻除了係當中D卡通玩具好高質外,就係好難開,每次出動剪刀和大力整唔到。

超人魷魚絲

Kinder出奇蛋(舊版)

一次過滿足你3個願望,可以食得、玩得又新奇。錫紙下有朱古力蛋殻,朱古力蛋殻裡又有蛋形膠殻裝著小玩具。可惜香港已經買唔到……

條裝黑加侖子、士多啤梨、橙味糖

1蚊1條嘅條裝糖便宜又可以過下口癮

戒指糖

唧唧冰

媽咪麵

時興隆芝士、咖哩、辣味卷

蕃茄味薯片

一開超大陣蕃茄味,成班都知你食緊!

大家又有冇食過呢?
你又最鍾意邊幾款?

圖源:互聯網