Home 網上熱話 新屋嶺到底係咩地方?一文多圖拆解新屋嶺扣留中心嘅神秘面紗!

新屋嶺到底係咩地方?一文多圖拆解新屋嶺扣留中心嘅神秘面紗!

217

相信最近大家有留意新聞的話,成日都會聽到「新屋嶺」呢個地方。
以前都可能無留意,而最近就開始想了解呢個地方到底係咩來頭,到底有咩神秘面紗?

新屋嶺地理位置:

新屋嶺其實正正是一個荒山野嶺,係位於香港北部,靠近深圳邊境嘅一個村,於Google地圖中看到果度有一些村屋、公廁、球場等設施。

新屋嶺扣留所 

 

在傳媒所講既新屋嶺,其實係指新屋嶺扣留所。可能人覺得呢個遠離人煙嘅地方好神秘、好恐怖,到底新屋嶺扣留所有咩功能呢?

歷史意義

新屋嶺正正是一個荒山野嶺,原本扣留中心是用作扣留偷渡客,自上世紀70年代起,被截獲嘅中國偷渡人士被遣返前,均會被羈押係新屋嶺扣留中心。

後來,因1989年六四事件,新屋嶺開始變成一個收容中心,收留六四流亡人士。1989年,港人展開「黃雀行動」秘密營救因八九民運而被中共通緝的學運人士,將他們收留在新屋嶺,並協助佢地以政治難民嘅身分前往其他國家。

到了2000年後,新屋嶺嘅用途主要係拘留示威者。例如2005年韓農反世貿騷亂、今年(2019年)反送中運動的示威者等。

地理位置

新屋嶺同一般警署有好大分別,扣留中心嘅設備比較殘舊,手機都收唔到訊號,而且無cctv,所以一直有人用「臭格」黎形容新屋嶺。新屋嶺係一個位於香港新界北區文錦渡的扣留中心,位置係深圳同香港嘅邊境,距離文錦渡口岸幾百米。

內部結構

新屋嶺拘留中心有5個拘留倉,每個倉分成4格,每格最多容納15人,被補者透過如同軍營一樣,外面包圍著高高嘅圍網。

每個拘留倉內都係漆黑一片,甚至無燈光同窗,係入面嘅人唔會知道係日頭定夜晚。而警察進入倉內時,會帶備一支燈用作照明。

google map 新屋嶺衛星圖

交通:

九巴 73K往文錦渡總站 於新屋嶺練靶場下車,步行約5分鐘。