Home 男士保健 【早洩原因】一文收藏 早洩5大成因 4大秘訣改善

【早洩原因】一文收藏 早洩5大成因 4大秘訣改善

463

「早洩」相信係我地男士最核心嘅問題
呢個問題/情況,基本上每一個男士都會面對,不分階級、地位、有錢無錢,只要係男士就一定有機會遇到呢個問題。

咁點樣先為之早洩,有咩定義?又有咩原因會導至呢個情況?有咩方法可以改善?
今篇就好榮幸,可以得到JDailyhealth同意分享,結合專業資訊,來一個超級大集合,同大家一齊研究分析!

一)點先叫做「早洩」?
有無统一定義?我一時時又算唔算?

做左少少調查,早洩有「分個人時間上- 1分鐘/2分鐘?」,同埋「能否令對方高潮後先射」
而醫學畀方面,都未有一個统一定論,但有醫學組織「國際性醫學協會」,就定左以下3個定義:
只要符合以下任何一種,都算係早洩的:

1. 【時間上】進入前,或進入後:1分鐘入射出
2. 【控制能力上】進入後,無法控制延遲射精
3. 【心理上】有關情況做成負面影響,如苦惱、沮喪,甚至因而避免進行性親密

二)「早洩」有咩成因?
整理中醫醫學5大成因

1. 心理因素 – 情緒壓力 / 焦慮/ 抑鬱 / 同伴侶關係出問題
2. 生理因素 – 生殖部位過於敏感 (過度手淫/習慣於短時間完成)
3. 生理因素(中醫角度) – 腎氣虛弱 – 再有細分為腎陽虛及腎陰虛
4. 生理因素(受其他疾病影響) – 前列腺炎或尿道炎 / 甲狀腺疾病 / 血清素受體功能不良
5. 生理因素(先天因素) – 遺傳 / 雄性激素睾酮水平異常

一分鐘自我判斷
我有以上情況嗎?如果有的話,應該點做好?

三)早洩無有怕 – 4大秘訣改善

其真關於早洩,都有好多方法,最重要係及早發現
有決心去了解同面對,配返最合適自己的方法

秘訣1 – 改變生活習慣 +自我訓練
首先應從個人生活入手,有沒有夜訓/煙酒/過度縱慾的情況?先改善一下生活習慣。另一方面進行鍛練,於打飛機時一步步控制時間節奏,減少太快完成,每到臨近高潮時再緩慢下來,提升持久力。

秘訣2 – 中醫調理
中醫方面,對男士腎氣、陰陽調理有很長遠的歷史。透過診斷來按個人不同情況(腎陽虛及腎陰虛),配以不同藥方,從內在調理改善。

秘訣3 – 西醫西藥
西醫方面,醫生可提供抗抑鬱類、含麻醉成份、抑制劑等類別的藥,針對男士早洩方面。效果較為顯著,但部份會有副作用,建議先向醫生了解清楚再決定。

秘訣4 – 保持正面心境 /心理輪導
心理方面都有好大影響,建議多同伴侶傾訴。如果真的解決不了,解議尋求臨床心理學家或精神科醫生,從心理治療或性輔導入手。

以上資訊,由Jdailyhealth提供
睇全文呢度

 

【早洩資訊集】早洩5大成因 4大秘訣改善 一文收藏!