Home 生活智慧 【用家分享】選購鐵皮石斛的心得 三大必知準則一定要收藏

【用家分享】選購鐵皮石斛的心得 三大必知準則一定要收藏

86

話說上次分享左爸爸成功擊退糖尿病問題,好多網友都私下問佬小編,想知邊到有好嘅鐵皮石斛,或選購上有無心得。今次就講下我買石斛嘅心路歷程啦。(上一篇回顧這裡重溫

選購鐵皮石斛的心路歷程
自從親戚推介左鐵皮石斛來,建議我爸爸試一試後。我在網上睇過唔少關於鐵皮石斛的資料,說好處多,於是我同爸爸就出去藥房看看買鐵皮石斛,但就遇到幾個問題:
-到底邊度買最好?
-石斛有好幾種,鐵皮石斛/金釵石斛/霍山石斛,唔同品種又有甚麼分別?
-價錢差別好大,由數百元到過千都有

經驗分享一下,我地行了好幾間藥房及連鎖店,最平的石斛都要幾百蚊一兩,極品的話就甚至過千元一兩。經過整理後,都唔買錯,其實我地只要留意三大準則就可以買到好的:

選購鐵皮石斛三大準則:
鐵皮石斛是名貴中藥材,由於藥用價值高又有功效,加上價錢貴,雖然香港情況不多,但市面的確會有部份分混雜參差質品來魚目混珠。不過只要留意呢三大準則,就可按返自己預算來選購:

第一)鐵皮石斛的來源地
中藥店說過,鐵皮石斛受國家保護,進出入口都需要證書批文。但市面上部份都是經非正式渠道流入市面。因此,只要知道鐵皮石斛的來源地就最好。

第二)鐵皮石斛的品質
我們購買時做了好多研究,現時的鐵皮石斛已經絕少是野生,大多數都是人工種植。因此種植的地區,有沒有受環境污染,有沒有相關檢測認證,都是十分重要。

第三)鐵皮石斛的價錢
價錢真的是最重要一環,不過不一定是最貴就代表好,平也不一定代表差。我們也問了中藥店,坊間的鐵皮石斛等級,其實只是大粒和小粒的分別,對藥用功效其實也差不多,因此無需太介意是否被人分類成「頂級」。只要需要有品牌的,價錢明碼實價,其實就可信。

 

只要符合以上情況,其實都已經好穩陣。而我最後就找到「寶樹林」這個專門種植鐵皮石斛的品牌。皆因佢唔同其他品牌,不是買賣原材料,而是真的自行種植,質素好而價錢合理,更是香港品牌,值得支持。

參考網站:https://www.tfherbs.hk/

https://www.facebook.com/tfherbs/