Home 網上熱話 【Mirror演唱會意外】創傷後遺症(PTSD)四大症狀?見到意外好不安應該點處理?

【Mirror演唱會意外】創傷後遺症(PTSD)四大症狀?見到意外好不安應該點處理?

31

香港人氣男團MIRROR係琴晚(7月28號)舉行嘅演唱會期間發生嚴重嘅舞台意外,懸掛半空係大型屏幕由高處跌落砸中台上兩名舞蹈員,演唱會臨時腰斬取消,傷者被立即送往醫院治理。

事發場面觸目驚心,唔少在場粉絲嚇得尖叫頻頻,而事發嘅片段亦在網上瘋傳,唔少網民睇過片段之後都有不安、驚嚇等情緒。係面對這類如此嚴重嘅意外,其實隨時有機會埋下患上創傷後遺症(PTSD)嘅隱憂㗎!

創傷後壓力症(PTSD)是什麼?

創傷後壓力症(PTSD)係一種因創傷經歷同壓力導致嘅心理疾患,可能因為經歷巨大嘅威脅或災難性嘅事件,例如天災、嚴重意外、目睹別人慘死,或者親歷暴力罪案而產生嘅症狀。

創傷後遺症(PTSD)有咩症狀?

根據衛生防護中心的資料,整合了四個主要症狀。

(1)對創傷嘅反復體驗

患者會有經歷「閃回」,感覺自己正在經歷之前嘅創傷事件,或者做出如同身處事件中嘅行為,又或者會重複做同創傷內容或創傷時嘅痛苦感受等相關嘅噩夢。有時候,創傷嘅痛苦記憶會不由自主地重複浮現。

(2)回避行為

患者會回避創傷相關嘅痛苦回憶、思想或感受,抑或會回避會引發創傷 回憶嘅人、物或情景。

(3)認知和情緒嘅負面變化

患者會一直處於負面情緒當中,例如 恐懼、憤怒、內疚、羞恥。之後患者會長時間無法感受正面情緒,對生活中主要活動嘅興趣或參與亦會顯著減少。

(4)過度警覺和易受刺激

患者嘅行為會顯得焦慮,甚至會過度警惕,時刻都擔心緊周圍有危險。亦會有睡眠失調嘅問題。

見到意外好不安應該點處理?

根據專業人士Miss Wow嘅分享,如果見到意外當下有強烈嘅反應,很有可能進入咗一個防衛機制的狀態。

如果進入左戰鬥或逃跑反應(hyperarousal),例如成個人都震晒,好緊張,可以深呼吸4秒,Hold住個呼吸7秒,再用8秒用口呼出氣。

如果感覺自己個人麻木咗冇反應,可以嘗試用搓手5秒後,將手放在面上感受手嘅溫度。或用手拍打另一隻手的手背或手臂,喚醒自己。

—————————————————————————————————————

如果反應過來,都需要搵返專業人士或機構傾訴同處理㗎!

  1. 紅十字會 熱線/WhatsApp 號碼:+852 5164 5040
  2. 明愛向晴軒 24小時熱線服務:18288
  3. 醫院管理局 24小時精神健康專線:+852 2466 7350

資訊由JDailyhealth提供