Home 投資理財 【使用教學】10月1日起WeChat Pay HK香港版微信錢包都可以直接喺中國大陸度用啦!

【使用教學】10月1日起WeChat Pay HK香港版微信錢包都可以直接喺中國大陸度用啦!

20592

講起北上到大陸,煩左香港人好耐既微信錢包一直都話要實名認證同埋需要大陸銀行戶口而令唔少人卻步。雖然出過有幾篇文都教過人地點開銀行戶口,但又由於步驟都幾多而未必個個都有開到。

【2019最新整合】香港人返深圳開銀行戶口 最常見的五大問題!

直到最近見到微信有新消息,就係wechat pay HK香港用戶,就算無大陸錢包或者實名認證,都可以直接憑香港版錢包wechat pay喺大陸商戶直接比錢使用。

資料詳情:
由2018年10月1日起,WeChat Pay hk用戶可以到中國內地指定微信支付以港幣錢包付款。到時金額會自動換算成人民幣,而扣款則可以是餘額、信用卡或者銀行卡支付。

使用方法:
1)確保WeChat是6.7.2或以上的版本
2)打開個人,錢包,香港版本錢包 (不過都係要過左身份認證)
3)打開個QR Code就得

注意事項:
雖然呢個措施係幾方便,但就有限額
如果帳號未經認證,就只可以交易唔超過港幣$25000,單筆就唔可以多這$10000。而過左身份認證就可以提高