Home 旅行遊記 遊歷神洲 越南富國島最新直航!搶先體驗越捷航空VietJet Skyboss級機位

越南富國島最新直航!搶先體驗越捷航空VietJet Skyboss級機位

152

香港人時興快閃3日2夜短Trip,唔少熱門地點好似台灣、日本、韓國都可能去過好多次,而越南就因為美食、風景、物價吸引同埋好近我地,而成為新興好去處!而玩越南就唔再淨係河內、胡志明市同芽莊,其實仲有一個新鮮點-富國島 – 越南版的峇里島,都有新直航!

 

不過講到越南旅行 就一定會遇到簽證問題
但原來越南有一個地方 – 富國島  係免簽證架!

 

唔少人聽到越南都耍手擰頭,原因就係覺得簽證麻煩。不過,原來富國島係越南唯一一個免簽證地區,假如直飛香港到富國島,係唔駛簽證既!以前未有富國島直航時,就算當地免簽都好,因為需要去胡志明市轉機而要簽證先去到,而家有直航就好著數好方便!

有咗富國島直航,週末放假來個三日兩夜嘅便宜短Trip或者快閃旅遊,富國島就係首選了。

越捷航空Vietjet香港至富國島直航
體驗之旅

今次我地佬假期就搶先搭左香港到富國島既直航,仲搭左當中既Skyboss機位,今次就一於分享下乘搭體驗!

先講下VietJet越捷航空,其實佢係越南一間能夠兼顧價格同安全既新興優質航空公司,亦係越南首間私營航空公司,自2011年成立,第2年就已經開始獲利,至今航線遍佈各地,更屢獲航空界獎項,名列全球營運效率最佳航空公司之一,非常可靠。

VietJet 越捷航空國際機航線:

內陸機航線:

而我地們次就選搭咗當中比較服務好既Skyboss商務機位 –
當中有三大特點係值得體驗!

1)享用豪華候機室
• 豪華設施,提供食品,專屬小酒吧服務

2)優先登機/行李托運 +額外托運行李至30KG
• 優先辦理登機手續
• 免費30KG托運行李,手提行李10KG
• 優先行李托運
• 預選機上喜好座位
• 專享登機小巴士

3)免費靈活機票更改
• 免費變更航班日期、時間及路線*
• 在既定起飛時間3個小之前變更
*乘客須支付適當的機票差價 (若有)

由Check in到上機:
講左咁多背景,開始一齊跟我地上機:

VietJet SkyBoss Check in
VietJet越捷航空位於香港國際機場二號客運大樓,分別有3個櫃檯,其中一個SkyBoss專屬櫃檯,由於比較少人乘搭SkyBoss,所以很快速已經完成Check in的手續。登機證上印有SkyBoss印章,還附上香港航空Lounge機場貴賓室的入場券。

上機前去一去機場貴賓室 Lounge

這次機場貴賓室是香港航空貴賓室「紫荊堂」位於香港國際機場一號客運大樓六樓離港層,毗鄰23號登機閘口。景色飽覽機場停機坪、入到裡面有好多坐位可以休息,入面可以免費任飲任食。

食物方面有各式各樣選項,當中有充滿香港特色的食物,都是即叫即整和新鮮出爐。例如車仔麵、雞蛋仔(需要等大約20分鐘)、豆腐花等。

VietJet上機體驗

上機時空姐空少都立即為我們帶領座位,全機都是以3-3配置,進入客艙右轉第一排就已經是SkyBoss的座位。SkyBoss的特選座位加上紅色頭墊。若坐第一行,前面空間很寬闊,適合腿長人士。

入座片刻,空中服務員已經上前送上支裝水及紙巾。飛行一段時間後,空姐遞上餐牌及能夠點餐,餐單上十分豐富。單是主餐約有6,7個選項,類別款式也琳琅面目。

飯類、麵類、包類都有,食物菜系有越式、泰式、西式等。
小食和飲品也是能夠點餐的、因係Skyboss的關係,都是免費能享用。

總共乘搭了2個鐘,當中就簡單一點,沒有電視打擾休息。
如果想娛樂一下,可以自備書籍,或預先在手機下載漫畫、劇集或睡眠休息也可以。整程機也很穩定舒服,很快就抵達。

到埗富國島 – 落機體驗
落機有專享的Shuttle Bus

總結一下,如果去越南,新興地點就有富國島
而要去越南,就首選CP值超高既越捷航空
下一篇就再講下富國島有咩玩