Home 投資理財 【2019收息股】由今日起開始儲錢 到底買邊隻收息股最好?

【2019收息股】由今日起開始儲錢 到底買邊隻收息股最好?

話說今年2019年剛剛開始,想真係落手再來多一個儲錢大計,用月供儲股方式,定期買入高息股,長年累月咁收藏,希望可以儲到錢同埋有穩定股息收入。今次就將我最近做過既資料搜集做一個整理分享。

 

點解會想買收息股?

話說其實我買左股票都有一段時間,當中上上落落,有時又要花心機操作,但個回報竟然不及乖乖地坐定定買823領展多年來的賺價賺息。每次見到股價好慢,每年又只得3%股息,但長年累月來,年回報都好穩定。

而而家又踏入30,想投資組合更加穩健,又有回報,又可以抵得上風浪的,於是就想趁2019年開始,重新建立一個自己的儲錢收息組合。

 

收息股點揀?有咩目標?

其實呢個投資組合都唔係好高要求,希望每年都可以有5%回報。而個組合是可以抵抗到經濟上落,以5-10年計都能夠保持穩定的。

 

Filter左最後呢5隻都可以考慮,由呢日起就再慢慢日日睇:

第一隻:領展房產基金 823

領展佔左全港屋村商場,年年改裝加征,又年年有息派,仲要每年都加派息。雖然有機會遇上樓市波動,但民生商場較多,抵抗能力高。

不過就可惜價錢已太過,唯有再看看有無機會岩位入。

第二隻:港燈-SS 2638
一隻朋友推介的穩陣公用收息股,現價$8.12息率有近5%。2014年由電能分拆,要求已列明將利潤扣除開支後100%分派,多年來都好穩陣,而股價更加由$5來到最近$8

第三隻:冠君產業信託 2778
呢一隻即係朗豪坊既房託,由鷹君41分拆出來。呢一隻就比較簡單易明,都係得2個主要物業,就係花園道甲級商廈同埋朗豪坊。一路都派息穩定。

好處係簡單易明,我又自細住太子旺角,對商場較熟識。 不過風險就係佢地有爭產事件,同埋兩個收租物業都係同商業有關,假如經濟起落大,對商場,租戶影響都有的。

第四隻:九龍建業34

呢一隻係香港蚊型地產,起左幾個納米盤出來都比人講。不過主要就係Keep住有7%股息,同埋太子始創就係旗艦物業。
好處就係7%件股息,唔好處就係股價太穩定,長期未必再有複合增長。

第五隻:工商銀行1398
內銀一向都係收息之選,雖然一直都有5%股息,但可惜股價長期太平癮,而市值已很大,好難再有得上。加上中美貿易戰,風眼可能在金融體系,銀行有可能受打擊,都係考慮因素。

不過睇返過去10年,工行都有一個大既橫行區,如果可以的話,$4-5買多D,$6-7就減一減,都可以有多20%。

 

數住咁多先,再有就加。
同埋之後揀左邊隻就再update。