Home 旅行遊記 深圳玩樂 【深圳汕頭八合里】深圳當地朋友介紹 識叫一定要叫呢3款牛肉! 脖仁 /五花趾 /三花趾

【深圳汕頭八合里】深圳當地朋友介紹 識叫一定要叫呢3款牛肉! 脖仁 /五花趾 /三花趾

4456

放假有時間,而家好多香港人都會北上去深圳食下野。
講起深圳有咩好食,其中一樣就一定係潮汕牛肉鍋,而講到要食潮汕牛肉鍋,就一定係汕頭八合里是首選,事關最出名,好食又抵!

今篇就講下,到底汕頭八合里點去?
而當大家去到後,見到個餐牌,都一定係頭到暈,咁到底邊一款牛先係好食?我地佬假期早前就約左個大陸朋友去食,經當地人介紹下,就有3款必試! 就係脖仁 、五花趾、三花趾,今篇就講下。

汕頭八合里有咁多間,我地去左羅湖國貿果邊,近金光華廣場有一間:
地址: 南湖路3009号国贸商厦1层:

如果大家要去食汕頭八合里,一去到的話,都會見到個餐牌有好多款牛:

上面既名有呢度:
吊龍伴、脖仁、匙柄、五花趾、三花趾、匙仁、胸口朥、牛朴肉、雙層肉、匙肉、嫩肉、肥肉
真係一個都分唔到,想逐一叫但來到都未必認到!

最後問左朋友,佢話有3種一定要叫!
就係 脖仁 /五花趾 /三花趾

 

先睇下牛既部位圖解:

1)脖仁

脖仁係頭頸後面部位,因為係頭部後面位置,經常動而肉質結實,又充滿脂肪又不太肥,因而十分美味!但可惜呢個位置好少,一隻牛得一細細條,而且仲要每次切之前都要輕輕冰一冰,做法十分巧妙。

*可惜我地去果日,真係太少貨無得叫了
仲未試到

第二同三就係五花趾同三花趾:
呢兩款就係牛腳既後面肌肉,一聽就知好食:

由於太罕有,我地都係叫唔到三花,只係些到五花趾
下次一定要去再食!

碟碟$28-34
真係元氣都唔止
可以唔好睇價錢,叫到飽為止!

【深圳牛肉鍋】打邊爐唔好再海底撈 呢三大潮汕牛肉火鍋你一定要試!