Home 旅行遊記 【文青必去】深圳華僑城創意文化園 工廈搖身一變打卡熱點

【文青必去】深圳華僑城創意文化園 工廈搖身一變打卡熱點

9180

準備迎接長假期,去唔到旅行唔緊要!近近地去住深圳行下影下相都唔錯㗎!華僑城創意文化園位於深圳南山區,係深圳最大的文化創意園區,只要搭地鐵1號線在僑城東站A出口一出,轉去恩平街直走即可抵達,步行唔駛 10分鐘就到。

View this post on Instagram

#華僑城創意文化園

A post shared by Mandy Mak (@man_dymak) on

園區前身原本係工業區,工業大廈荒廢之後,就逐漸改造園區,不過都保留舊有的建築。現時園區內帶各式各樣嘅商店,好似有賣花、手工藝品等等,可以夠你慢慢行一日,打下卡、感受下入面嘅藝術氣色。而且每逢每月的第一同第三個星期嘅週末,就會有市集開放,可以見到好多專售手作小物、創意藝術品等等嘅攤檔。

View this post on Instagram

. ❣️🔑 🙂

A post shared by 𝓪 𝓷 𝓽 𝓱 𝓮 𝓪. ♡ (@antheaxc) on

圖內分為南北2區,經過正門就可以見到一間科色嘅Starbucks,已經可以慢慢打卡。沿路嘅工廈外牆都油上好多唔同嘅Graffiti㗎!

View this post on Instagram

#華僑城創意文化園

A post shared by Ching-Hsuan Yang (@turbo_devon212) on

當影相影到攰,就可以去bar、coffee shop休息一陣,當中有一間「My Coffee」係由港室內設計高文安開設的,可以係個到叉叉電。