Home 旅行遊記 【台北夜景餐廳】陽明山最美夜景餐廳──「屋頂上」

【台北夜景餐廳】陽明山最美夜景餐廳──「屋頂上」

25

台北夜生活唔一定要落夜店玩,都可以靜靜地睇下靚景食下好西嘅,今次就推介一間位於陽明山嘅餐廳啦!

位於陽明山上的餐廳──「屋頂上」,係好多台灣情侶約會必去嘅拍拖聖地。係屋頂上,我地可以睇到成個台灣嘅夜景,居高臨下嘅場面真係好壯觀呢!餐廳嘅營業時間係下午5時至凌晨3時 (註:星期六、日營業時間係下午12時至凌晨3時),好岩人夜晚黎食野,餐廳擁有住超美夜景,聽講仲係浪漫表白嘅首選!

陽明山上的餐廳因為地點比較偏僻,好多人會選擇自己揸車或者搭的士上去,如果搭公車嘅話,可以係文化大學站落車,要行30分鐘嘅路程。由於餐廳預約制只係限包廂,如果少過7個人就要去到現場拎飛啦。佬小編個日同朋友都等左一個鐘左右先入到去,雖然等左好耐,但係入到去見到成間餐廳瀰漫著濃厚嘅峇里島風情,又有浪漫情調嘅美景,同埋聽住輕快嘅音樂,好快就覺得等咁耐都係值得嘅。

每人最低消費係NT$350,另加一服務費。屋頂上餐廳主要係分為「熱炒」、「燒烤」兩種,店員係你拎位嘅時間會問你選擇邊款,方便安排座位。價錢係比一般台灣餐廳貴少少,但都算好抵──屋頂上雕雞NT$860、安格斯黑毛牛NT$480。

如果去台灣旅遊,想拋開煩惱,體驗度假風情,又或者想約會告白,就絕對唔好錯過呢個絕世好地方啦。

地址:台北市士林區凱旋路61巷4弄33號 (文化大學體育館下方50公尺處)

電話:(02) 2862-2255

官網:https://www.compei.com/